СПОДЕЛИ

Градење прекрасна навигација на страницата, искоренување грешки скриени под стотици редови на кодови, како и останување во тек со развојот на новите алатки и технологии е само уште еден ден во животот на фронт–енд веб девелоперот.

Што прави фронт – веб девелоперот ?

Поголемиот дел од описот на работното место на веб-девелоперот спаѓа во една од трите области: дизајнирање, решавање проблеми и учење.

Дизајнирање

Што го привлекува посетителот на веб-страница на веб-страница? Фронт-веб-девелоперите го знаат тоа. Со помош на back end девелоперите, тие прават прототипови, создаваат и ја подобруваат интерактивна визуелна архитектура за веб-страниците и апликациите. Ова бара длабоко разбирање на прелистувачите, оперативните системи и уредите преку кои корисниците пристапуваат до нивните интерфејси.

Решавање проблеми

Кодот со грешки го уништува корисничкото искуство. Покрај работата на развој на страници, фронт–веб девелоперите редовно им помагаат на своите колеги од бек-енд, справувајќи се со хелпдеск тикети.

Учење

Работата на фронт-енд веб девелоперот никогаш не е завршена. Новите рамки и алатки за развој се раѓаат постојано. Развојот на веб страните е секогаш во развој. Овие професионалци мораат да учат, да пробаат нови работи и да ги вметнат најдобрите иновации во нивниот тек.

Кои вештини треба да ги има веб-девелоперот на предниот дел?

Најважни

Сите фронт-енд веб девелопери мора да знаат HTML, CSS и JavaScript. Да ги немате овие вештини како веб – развивач е како да се обидувате да станете писател без да ја знаете азбуката.

Освен основите, фронт – веб девелоперите треба да имаат работно знаење за следново:

  • CSS препроцесори (Sass, LESS)
  • JavaScript рамки (Ember, AngularJS)
  • Front-end рамки (Foundation, Bootstrap)
  • Алатки за чување верзии од кодот (Git, Mercurial)
  • Библиотеки (jQuery, Backbone.js)
  • Google Analytics и оптимизација на пребарувачи
  • Искуство со алатки за уредување фотографии како GIMP или Photoshop е плус.

Меки вештини

Целокупната експертиза за кодирање во светот не надополнува недостаток на овие потребни професионални атрибути:
Силни комуникациски вештини: Дизајнери, back-end веб девелопери, креатори на содржини и управување, фронт–енд веб девелопери мораат да поседуваат и да ги оддржуваат отворени сите овие различни видови на комуникација.
Квалитет и брзината: Вистинските веб-девелопери секојдневно се соочуваат со барања за непосредна реакција, пресврти, а често една единствена грешка при внесување, пропуштен графичка стандард или недокументирана промена може да ја наруши целата нивна напорна работа.
Свесност и флексибилност: фронт-веб девелоперите на веб-страници не се плашат од промена. Тие секогаш се во потрага по нови трендови за кодирање и развој на веб страни. Тие експериментираат, а потоа прифаќаат она што ги прави подобри во она што го прават.

Патем…

…ако читајќи ја оваа статија размислувате и самите еден ден да станете фронт-енд девелопер, да имате возбудлива кариера и притоа да бидете платени солидно за својата работа, имајте предвид дека на Еверест имаме студиска програма со која може да се оспособите за оваа професија.

Закажете консултација уште денес и добијте ги одговорите на сите ваши прашања!

Ти се допадна овој напис?
Се согласувам моите податоци да бидат префлени на MailChimp ( повеќе информации )
Стани член на клубот на веб професионалци Еверест и прв добивај информации кои можат да ти помогнат за твојот натамошен професионален развој.
И ние како и ти ги мразиме спамерите. Твојата email адреса никогаш нема да биде (про)дадена некому. Чесен збор.